De allereerste verfspuit

Nood is altijd de basis van innovatie. Joseph Binks was in dienst bij Marshall Field’s in Chicago. Hij en zijn collega’s schilder kregen vaak de opdracht om grote oppervlakten te schilderen. Er moest een snellere manier zijn om dit te doen. In 1890 ontwierp Binks het eerste spuitpistool voor verf. Het was een pomp die met de hand bediend moest worden, maar een spuitmondstuk zou de verf verspreiden dankzij de drukhouder die de inhoud onder druk houdt. Dit spaarde veel tijd. Vandaag de dag worden in vele industrieën over de hele wereld “Binks finishing technology” gebruikt.

 

De uitvinding van het automisatie proces

Het moderne spuitpistool doet meer dan alleen verf onder druk zetten. Het verstuift ook de verf, zodat een vrij gelijkmatige verflaag op het oppervlak kan worden gespoten. De uitvinding van dit proces is eigenlijk begonnen met een dokter die op zoek was naar een betere manier om zijn patiënten te behandelen. Dr Allen DeVilbiss vond het verstuivingsmondstuk uit in 1888 om zodoende het medicijn voor keelproblemen beter te kunnen aanbrengen dieper in de keel. Zijn zoon Thomas gebruikte deze technologie wat jaren later om op een spuitpistool toe te passen. DeVilbiss heeft sinds dien vele technische innovaties op de markt gebracht en is een vooraanstaand leverancier van verfspuitpistolen voor de industriële , automotive en refinishing markt.

 

Electrostatisch spuiten

In 1931, een tijdperk van economische crisis, was de heer Harold Ransburg gedwongen om zijn universitaire studies te verlaten om te helpen in de zaken van zijn vader. Tijdens deze baan kreeg hij de gelegenheid om aanwezig te zijn bij een elektrostatisch experiment. Deze theorie, dacht hij, zou ook kunnen worden toegepast op het spuitverfproces. Hij besproken deze idee onmiddellijk met zijn oudere broer Greg, die Harold vervolgens aan zijn vriend, meneer Harry Green, een assistent-experimentator aan de Indiana University introduceerde. Vervolgens begon Harold, samen met Harry, diverse elektrostatische methoden te onderzoeken en te testen om de verf die vrijkomt bij het spuiten aan te trekken. Harold slaagde er uiteindelijk in 1940 in om een systeem te ontwikkelen, dat later het ‘No. 1 Process’ werd genoemd. Vandaag de dag is Ransburg de marktleider in ontwerp en productie van elektrostatische apparatuur.